enthousiast op-schieten

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

IMG_0118-003
En ik schiet omhoog gelijk de Libanonceder!

Dat roept Laurens enthousiast elke zondagmorgen, met zijn kleine handjes gevouwen als een pistool die hij in de lucht schiet.  Laurens zit in de schietfase. Na vier jaar zijn we er wel aan gewend om een mannetje aan tafel te hebben, maar zijn jongensgedrag levert nogal eens verraste blikken op.  Onze drie meiden liepen nooit rond met pistooltjes of auto’s. Elke zondagmorgen geeft het ons opnieuw een glimlach als hij op zijn manier dit bijbelvers vertaald.
We hebben de gewoonte om op zondagmorgen psalm 92 te lezen. Onderhand kennen we hem dus wel zo’n beetje uit ons hoofd en het is ook wel handig voor wat leesvaardigheid. Sommige mensen zeggen dat je een tekst vaak moet lezen en daar luisteren we dan wel eens naar. (nou ja, niet helemaal, want we gebruiken een aardige variatie aan vertalingen.) We vinden het wel boeiend om te zien hoe de vertalers verschillende keuzes maakten en soms wellicht worstelden met de woorden.
In elk geval bracht Laurens een nieuw perspectief aan deze tekst. Hij ziet omhoog schieten als een plantje als een rondje maken met je geweer of pistool, in plaats van wortel schieten in de grond. Leuk bedacht, we leggen dat nog wel een keertje uit… Paulus heeft het tenslotte ook over diep, hoog en wijd, dus we laten het nu maar even hierbij.
Toen Laurens begon met deze schietperiode, besloten we dat hij mocht schieten zoveel als hij wilde, maar dat we het niet zo waardeerden dat hij mensen om de haverklap doodschiet. Tja, in onze ogen toch gewoon bijbrengen dat dit niet onze manier is om met problemen om te gaan.
Nou mag hij schieten op mensen, maar wordt hij verzocht ze levend te schieten, of een oppeppertje te geven…
TSJJJ zijn de geluiden die bij opwekkende pepperspray horen…
IMG_0139-003
We houden er hier wel van, wat taalgrappen en woordspelletjes.
Wist je dat enthousiast -Vol van vreugde in God- betekend?
Wel passend als je zo’n klein enthousiast mannetje bent.
Ik hoop dat we allemaal enthousiast mogen wortelen en groeien en opschieten!