De Donau, just around the corner

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

We begrepen dat we in een wat luxere wijk zitten en na ons tochtje naar de Donau begrijpen we dat ook. De Donau stroomt hier vlak langs. Het is maar een minuut of tien rijden. Het is onvoorstelbaar hoe snel je vanaf de hoofdwegen in de achterafgebieden komt en om dan het straatbeeld weer te geven… de straten zijn veelal onverhard, enorme gaten erin, hekken middenop de weg waar je omheen moet manouvreren.
DSC_0925
De huizen zijn heel verschillend, sommigen goed verzorgd, maar ook heel regelmatig kom je hardboard tegen om een dak te bedekken. Oude verroeste schuttingen, afgebroken gebouwen waarvan het geraamte er nog staat. Ramen die niet hersteld worden.
DSC_0928
Na al deze kleine straatjes kwamen we dus aan bij de Donau. Het was mooi, maar we konden maar heel kort blijven omdat de muggen het gebied beheersten. Ik heb op beide voeten zo’n dertig beten zitten en dit hier zijn niet van die vriendelijke Noord-Europese muggetjes. Gezwollen voeten en ook de kinderen hebben heel veel beten. We hebben wel een zalfje, maar die is niet tegen deze proporties opgewassen.
DSC_0917
Het is nu donderdagavond. Deze week zijn we veel thuis geweest en dat heeft iedereen echt goed gedaan. Wat een op een bezoeken en gesprekken gehad met teamleden. Nu merken we dat het goed is dat je hier enkele weken zit, zodat we ook dieper kunnen gaan in het elkaar leren kennen. Daar zullen we in de toekomst veel baat bij hebben.
Verder ook lekker de tijd genomen om met de kinderen te ontspannen. Gisteren de winkels verder verkend. Gisteren stapte ik met de meiden ergens een winkeltje in en al snel blijkt dat het erg met handen en voeten is als je geen Hongaars kunt. Ik zeg iets van “English” of “Anglo,” en kijk verder vrolijk. Direct werd er een dame uit de naastgelegen bibliotheek gehaald om me te woord te staan. Men kijkt nogal verbaasd wat wij hier te zoeken hebben maar na wat complimenten over de vruchtbaarheid van het land en de mooie bomen in de straat kun je toch wat woorden met elkaar wisselen. Ik vind het heel fascinerend. Al met al is het geen vacantiegebied hier, alhoewel de omgeving adembenemend mooi is. De meeste auto’s zijn Hongaars en wij Nederlanders vallen op met onze prachtige auto. We zijn dan ook erg terughoudend met het maken van foto’s. Het voelt alsof we hun prive afnemen. We maken ook zelden mee dat mensen ons groeten als we zwaaien of groeten bij het passeren.
Morgen hebben we een ontmoeting met iemand die we in 2009 in Engeland hebben leren kennen. Ze is inmiddels getrouwd en heeft nog niet lang geleden een baby gekregen. Haar man is hier predikant in de Hongaarse kerk. We zien er naar uit om hen te ontmoeten en de kleine baby te bewonderen.
Zaterdag hopen we voor een paar dagen naar Croatie te gaan. In Osjiek is een College wat we willen bezoeken. Ook is er een Roma kerkje waar we zondag de dienst zullen bijwonen. En volgende week… dan staat er ook nog heel wat op het programma.. Maar daar zijn we wel klaar voor nu we een paar dagen op adem hebben kunnen komen.
IMG_20130718_145406
Voor de zuinige Hollanders: Onze overnachting in Croatie gaat 7 euro per nacht kosten. Ja, voor het hele gezin: dat is 6 mensen. Nou, veel goedkoper kun je het toch niet krijgen. Fantastisch om in een jeugdherberg te overnachten als gezin….altijd al gewild….