We stoppen ermee!

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Wanneer ben je klaar? Dat is een van de lastige vragen die je zelf moet beantwoorden als je als ouders verantwoordelijk bent voor het onderwijs van je kids.
Als de Kroaten vakantie hebben? De zomer vakantie begon hier drie weken geleden al.
Als de zomer vakantie in Nederland begint? Noord, Oost, Zuid, West?
Als de boeken uit zijn? Of als je merkt dat de batterij behoorlijk leeg is?  Dat is nogal subjectief.
Als Marijke klaar is met haar toetsen? Judith maakte de cito en mocht zelfs mee op kamp in Nederland vorige week! Moet ze nu nog allerlei dingen afmaken terwijl ze al voor twee jaar, zelfstandig spelling heeft doorgewerkt?
Wij besloten voor een mix. Na onze verhuizing op deze nieuwe stek, zijn we nog vier weken doorgegaan. Topo toetsen, dictee’ s een paar repetities. Lesjes maken en nog meer lesjes maken.
Maar nu is het op. De boeken zijn voor het grootste deel uit. En we kunnen nog doorgaan. Het zit wel in mijn aard.. altijd een tandje meer vragen…Tot ik het me bewust werd dat ik eigenlijk de keus had tussen: doorakkeren tot de laatste drup of positief op tijd afsluiten, de kinderen complimenten maken voor hun doorzettings- en aanpassingsvermogen en  de boeken laten voor wat ze zijn.
Gisteren hebben we het klaslokaal opgeruimd. Een grote papieren doos, werd gevuld met nog meer papier. En terwijl ik zo het een en ander aan de doos toevoegde, kwamen er ook materialen van voorgaande jaren bovendrijven. Ze hebben de verhuizing doorstaan.
O, wacht es even… deze zijn ook niet tot de laatste bladzijde gevuld! 
Nu ik besloot om dit voorbeeld maar te volgen en mezelf nogmaals aan te leren op tijd te stoppen.
Blijkbaar moeten alle juffen en meesters roeien met de riemen die ze hebben. Nu ja, de kaart van Europa zit er redelijk goed in bij de meiden. Tja.. misschien dat we even moeten googlelen om uit te vinden of Hattem in de buurt van Putten ligt of niet. Who cares?
Het was geen moeilijk besluit. Juffen moet je leren, dat is me in elk geval wel duidelijk geworden dit jaar. Over het algemeen was het leuk om zo dichtbij hun leerproces betrokken te zijn. En terwijl ik hier met mijn kop koffie zit te bloggen, hoor ik boven de kinderen zingend met de playmobile spelen.
Spelend leren, daar gaan we nog es even lekker verder mee!

IMG_0083
Marijke deed haar maatschappelijke stage in de bibliotheek hier, dat werd uiteraard afgesloten met een fotosessie. Deborah (re) begeleidde haar.

IMG_0014 (1)
Fijne vakantie!