Nieuw kerkgebouw voor Roma in Apatin (Servië)

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

IMG_20151115_153535
Ongeveer een derde van de mensen die naar de dienst gekomen was, kreeg ook een zitplaats. Maar dat maakte niet uit. Hier wilden de meesten toch bij zijn: De Roma kerk in Apatin, in Servië, kreeg zijn eigen kerkgebouw. En dat was een viering waard! Twee jaar geleden bezochten we deze gemeente ook, die toen nog bij elkaar kwamen in een dorpsgebouwtje.
Soms vraag je je af, wat is nieuws eigenlijk? Er zijn niet veel mensen die niet hun gedachten hebben uitgesproken over wat er in Parijs gebeurde. En niet onterecht. Het is groots, beangstigend en nog veel meer. En toch vroeg ik me af, als een kleine groep mensen steeds steviger kerk wordt, God aan het werk is onder Roma. Is dat nieuws?
Ik denk dat het nieuws is.
We konden tijdens de dienst niet alles volgen maar ik moest later denken aan ps. 126 wat we die dag lazen:
 

Toen werd onze mond vervuld met lachen

en onze tong met gejuich.

Toen zei men onder de heidenvolken:

De Heere heeft grote dingen bij hen gedaan!

De Heere heeft grote dingen bij hen gedaan, daarom zijn we verblijd.

Ps.126:2,3

 
 
En zo was het ook. De mensen hebben hier lang en hard aan gewerkt, en eindelijk was deze dag gekomen. Er was blijdschap, plezier, veel en luid zingen en veel eten!
Het was bijzonder voor ons om hierbij te zijn. Het is hier niet ver vandaan. (58 km) Wel over binnenwegen, maar eigenlijk net over de grens met Servië
Grenzen zijn nu minder gemakkelijk en wij hadden een boeiend groepje mensen bij elkaar verzameld: een stuk of twintig Roma, wel of geen familie, een Kroaat achter het stuur, nog een auto met een Amerikaanse met een stel oudere Roma dames, onze Nederlandse wagen, met een Romastudent hier van de college erbij. (laten we alle stoelen gebruiken!) en nog een BMW auto die een hoop kabaal maakte. vol met stoere romajongens met meiden achterin. Onderweg gaf de auto, net bij de grens een flinke knal, door onduidelijke reden, maar iedereen knippert een paar keer met z’n ogen en uiteindelijk mochten we door.
We zongen een hoop liederen en sommige herken je aan de wijs. We zongen onder andere: ‘‘Open the floodgates of heaven.“” Judith vroeg zich af of dit een goed idee was, want de dienst werd buiten gehouden. Het is november en we pasten met 200 man zeker niet binnen. Het gebouw is eigenlijk gewoon een groot huis. Maar het gebed werd beantwoord met een milde drup. Net genoeg om te weten dat God op die plek was en te weinig om nat te worden!
En dat was het nieuws van afgelopen zondag.
 

IMG_20151115_153546
Gasten krijgen ereplaatsen of je nu wilt of niet. Een aantal vrouwen was al snel verdwenen, even bij een nicht, neef, broer of zus op bezoek. Vandaar de lege stoelen naast ons. Tenslotte kom je niet elke dag in Apatin. (denk nu niet dat het er superstipt aan toe gaat)

IMG_20151115_153551
Dit spreekt boekdelen, denk ik zo.

IMG_20151115_153603 IMG_20151115_154628