Mijn tuin in de maand juni

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Was mei al een natte maand. In juni was het niet anders!

Terwijl we bij mijn schoonvader van de thee genoten zei hij: “Je tuin leert je wat je moet doen.” En zo is het maar net. Als het te vol staat, moet er iets weg, als er te weinig staat, kan er iets bijgezaaid, of kan er bedekking overheen.

Vaak is er on – gewenst – kruid, dat haal ik ook weg. En verder is het een feest om te leren tuinieren. Want ik heb nog lang niet het gevoel dat ik het kan, maar je tuin leert je steeds meer.

Je tuin leert je wat je moet doen.

#aandacht #erbij blijven #luisteren

Hierbij een foto impressie:

De tomaten groeien met de dag, inmiddels heb ik ze opgebonden, en haal ik steeds de jonge takjes weg die energie uit de plant halen. Dieven heet dat. Omdat die jonge takjes dieven van energie zijn, die je naar de tomaat wilt laten gaan.

De bessen delen we met de duiven.

Van alle prei heb ik er 1 in ‘t zaad laten schieten.

Juni is de maand voor vlierbloesem siroop. Vorig jaar kwam het er niet van, dus nu stond ik erop dat ik het maakte. Ik heb een liter of acht gemaakt. Hierbij het recept. Al zul je nu wellicht tot volgend jaar moeten wachten.

Jam maken blijft ook mijn favoriet. En zo komt er langzaam aan weer een beetje wintervoorraad in de keuken:

Als er een perkje leeg is, komt er weer wat bij. En zo luisteren we maar door.

De brocolli staat tevreden naast de goudsbloem die ik her en der zaai.

En zo kan er regelmatig al een maaltijd uit de tuin worden gegeten. Wat een feest van overvloed!